Ondernemingsplan

Een startende ondernemer die zijn kansen op succes wil vergroten begint met het schrijven van een ondernemingsplan. Dit document, ook wel ondernemersplan, businessplan of bedrijfsplan genoemd, speelt een belangrijke rol bij het starten van een bedrijf. Met een ondernemingsplan breng je duidelijk in beeld wat je kansen zijn, wie je toekomstige klanten zijn en bijvoorbeeld ook wie je concurrenten zijn.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In jouw ondernemingsplan zet je je eigen plan van aanpak uiteen. Je geeft antwoord op vragen als: wat ga ik doen?  Wat wordt mijn locatie? Is er een markt voor mijn product, waaruit blijkt dat en hoe kom ik aan klanten? Hoe zit het met de concurrentie? En hoeveel geld heb ik in totaal nodig om dit bedrijf te kunnen oprichten? Als jij al deze vragen in het plan eerlijk beantwoordt en toelicht, krijg je een goede inschatting van de haalbaarheid van je plannen. En heb je financiering nodig: dan krijgen mogelijke financiers of investeerders dat beeld ook door je plan!

Hoeveel pagina’s moet mijn ondernemingsplan hebben?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag. Maar hier is niet een éénduidig antwoord op te geven. In zijn algemeenheid zijn financiers en investeerders niet erg enthousiast van een ondernemingsplan met 10-tallen pagina’s. Het gaat erom dat je de kern van je ideeën duidelijk weergeeft en dat je laat zien dat je aan alle van belang zijnde aspecten hebt gedacht. Dit hoeft niet heel uitgebreid. Zijn er zaken waarbij je het van belang vind dat de lezer meer informatie zou moeten hebben, verwijs dan naar bijlages.

Waar kan ik meer informatie vinden?

Er zijn verschillende websites waar je meer informatie kunt vinden. Kijk maar eens bij de Rabobank, Qredits of de Kamer van Koophandel (KVK).

Onderstaand een overzicht van plekken waar je meer informatie vind.

Succes met het opstellen van je ondernemingsplan!

Rabobank: een gratis invulmodel en voorbeelden van een 4-tal branches

Qredits: Het sjabloon van Qredits. Qredits heeft daarnaast een e-learning waarin je jezelf als ondernemer leert kennen.

KvK: tips en informatie van de Kamer van Koophandel

Ik ga starten (Rabobank): Een checklist voor het opstellen van je ondernemingsplan

De eerste indruk

You never get a second chance to get a first impression! Deze uitspraak gaat zeker op voor je ondernemingsplan. De eerste indruk moet goed zijn. Uiteraard heb je geen spelfouten meer in je ondernemingsplan staan en heb je aandacht besteedt aan de lay-out. Maar klopt alles inhoudelijk ook, zitten er geen tegenstrijdigheden in je verhaal? Grip op je Bedrijf kijkt graag met je mee en geeft constructieve feedback zodat je zekerheid hebt dat je plan een goede indruk maakt. Meer weten? Bel of mail ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *